Defensiemensen toch bij gesprek veteranen

DEN HAAG - Medewerkers van Defensie mogen maandag toch deelnemen aan een rondetafelgesprek van en in de Tweede Kamer over het veteranenbeleid.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft de ongeveer tien betrokkenen daar woensdag alsnog toestemming voor gegeven, zo heeft hij de Kamer laten weten.

De minister stemde toe, omdat de Kamer dreigde deelname af te dwingen via een motie. Een op woensdag gepland spoeddebat werd na de toezegging van de agenda afgehaald. Van Middelkoop hield dinsdag tijdens het vragenuurtje nog vast aan zijn weigering.

Reden daarvoor was dat het niet wenselijk was dat de defensiemedewerkers politieke standpunten zouden innemen. Bovendien werkt Defensie zelf ook aan een veteranenwet. Van Middelkoop is nu toch akkoord, omdat het niet gaat om een openbare bijeenkomst, schrijft hij in een brief aan de Kamer.

Initiatiefwet

De Tweede Kamer is ook bezig met een initiatiefwet, omdat ze niet tevreden is met de plannen van staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) die daarover gaat. Om meer informatie te krijgen voor hun initiatief hebben PvdA, SP, GroenLinks en D66 het rondetafelgesprek georganiseerd.

Ook de militaire vakbonden zijn betrokken bij het initiatief. Onder de zestig genodigden zijn onder anderen veteranen van verschillende missies, familieleden, medisch personeel, vertegenwoordigers van organisaties die betrokken zijn bij militairen en de nazorg.

Onterecht

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, een van de gangmakers van het initiatief, vond het verbod van Defensie volkomen onterecht.

Het gaat volgens haar slechts om tien personen die vooral inhoudelijke informatie kunnen geven zoals een militair verpleegkundige, een arts en onderzoeker. Het is volgens haar niet de bedoeling hen tot politieke standpunten te verleiden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie