Ministers zwijgen over escapades De Vries

AMSTERDAM - De buitenechtelijke escapades van demissionair staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) zijn woensdag geen onderdeel geweest van het kabinetsberaad.

Verschillende ministers hulden zich na afloop van de ministerraad in stilzwijgen en deden de zaak af als een privékwestie.

"Hij heeft gevraagd om tijd om zich te bezinnen op zijn situatie", zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). "Ik wil me niet begeven in verdere bespiegelingen."

Andere functie

De Vries gaf dinsdag toe dat hij een buitenechtelijke relatie heeft met een ondergeschikte. Zij heeft inmiddels een andere functie gekregen binnen Defensie. De staatssecretaris doet en stapje terug in zijn campagneactiviteiten voor het CDA, maar liet weten wel aan te blijven op Defensie.

"De staatssecretaris is nog steeds in functie", zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU). "Het is aan hem om te bepalen of hij in functie blijft."

Volgens de minister zijn er 'onvoldoende redenen om niet door te gaan' voor zijn staatssecretaris.

Privékwestie

Partijgenoot en demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings zei de zaak echt te beschouwen als een privékwestie. "Ik wens hem en zijn familie het allerbeste in deze moeilijke dagen. Ik hoop dat ze er goed uitkomen."

De Vries, vader van twee zonen, is thuis niet meer welkom en bivakkeert momenteel in een kazerne in Den Haag.

Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) doet de kwestie af als een privésituatie.

Tineke Huizinga wilde niet antwoorden op de vraag of De Vries in functie kan blijven. "Dat laat ik over aan de minister-president en Jack de Vries", zei de demissionair minister van Vrom. "Het lijkt met voor zijn vrouw en kinderen heel behoorlijk zwaar", voegde zij daar aan toe.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie