AMSTERDAM - Het is onwaarschijnlijk dat een coalitie rond Job Cohen wordt gevormd. Dat zei PvdA-prominent Ed van Thijn woensdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Hij vindt dat het kiesstelsel moet worden hervormd.

In een interview met NU.nl sloot PvdA-leider Job Cohen eerder een coalitie met de PVV uit. Regeren met het CDA zou niet erg geloofwaardig zijn omdat de PvdA net vanwege een ruzie met het CDA uit het kabinet is gestapt.

VVD

Dan blijft van de grote partijen de VVD over. Maar VVD-leider Mark Rutte zei deze week in een interview met de Dagelijkse Standaard dat een coalitie met de PvdA er niet in zit.

Van Thijn ziet het niet zitten dat de PvdA de grootste partij kan worden en toch geen premier mag leveren. De voormalig minister van Binnenlandse Zaken wees er op dat het in het verleden al 'ettelijke malen' is voorgekomen dat de winnaar van de verkiezingen geen premier werd. Daarom zou het kiesstelsel moeten worden hervormd.

Wilders

Partijen moeten volgens hem van te voren aankondigen met welke partijen zij een kabinet willen vormen. "De kiezer weet nu niet wat er met zijn stem gebeurt. Er kan van alles gebeuren. Een stem op Rutte kan een stem op Wilders zijn. Tenzij Rutte aankondigt dat die combinatie er niet in zit."

De minister-president moet volgens de PvdA-prominent rechtstreeks worden gekozen.