Kamer steunt reddingsplan euro

DEN HAAG - De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer stemt dinsdag in met het EU-noodplan voor de stabiliteit in de eurozone.

De partijen zien het vangnet van in totaal 720 miljard euro als een noodzakelijk kwaad, maar hebben wel aanvullende eisen voor de Europese landen met grote overheidstekorten. Nederland staat voor 26 miljard euro aan leningen.

Alleen de PVV en Rita Verdonk waren tegen, bleek dinsdag in het debat. PvdA-Kamerlid Paul Tang vroeg in een motie garanties dat landen als Spanje en Portugal fors gaan saneren om hun tekorten weg te werken.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) wees erop dat in Europa wordt gewerkt aan een strengere aanpak van achterblijvende landen.

CDA

Het CDA stemt in, maar noemde het schokkend dat niemand de crisis van afgelopen weekend zag aankomen.

CDA en VVD willen dat het kabinet uitzoekt wie de speculanten waren die vorige week een gecoördineerde aanval uitvoerden op de euro en vervolgens de namen openbaart.

''Die bijna lijkenpikkers moeten nationaal en internationaal worden aangepakt'', zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée. De Jager gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vragen hiernaar onderzoek te doen.

Short selling

Het CDA wil ook een verbod instellen op 'short selling', het speculeren op prijsdalingen van waardepapier of aandelen. Maar volgens de minister is dit een bevoegdheid van de AFM, waarin hij niet wil treden.

Short selling is een van de oorzaken is geweest van de financiële crisis in 2008 en werd toen tijdelijk verboden. Sinds vorig jaar mei geldt een meldingsplicht voor deze vorm van handel.

SP

De SP stemt in met de 440 miljard euro aan garanties die de eurolanden stellen, maar niet met de 60 miljard die de Europese Commissie kan gaan uitlenen.

''Daar houden we fundamentele bezwaren tegen. We willen ons niet een politieke unie in laten rommelen'', aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Onverantwoord risico

De PVV vindt dat het kabinet een ''onverantwoord risico neemt met ons belastinggeld'', terwijl sommige eurolanden zich schuldig maken aan corruptie en tekorten bewust hebben laten oplopen.

''Deze geldsmijterij moet afgelopen zijn.'' De PVV vindt nog steeds dat het kabinet moet bekijken of Nederland uit de eurozone kan stappen om de gulden weer in te voeren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie