DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft geen problemen met de wensen van zijn fractielid Hero Brinkman om meer democratie binnen de partij in te voeren.

Wilders liet dat dinsdag weten na uitlatingen van Brinkman daarover in het tv-programma Pauw & Witteman.

Volgens Wilders is een partij met leden een interessant punt waar hij niet principieel op tegen is.

''Daar is niets mis mee. Maar het moet niet te snel. Ik wil geen LPF-achtige toestanden. Een legitiem moment voor een interne discussie hierover is met de nieuwe fractie na de verkiezingen van 9 juni'', aldus Wilders. Hij zei een discussie zelfs te verwelkomen.

Niet boos

Dinsdagochtend heeft Wilders met de fractie over de kwestie gesproken. Wilders is niet boos op Brinkman, zei hij, maar hij had het wel ''chiquer'' gevonden als zijn partijgenoot het hem eerder had verteld. Hij hoorde pas in de avond dat zijn fractiegenoot ermee naar buiten zou komen.

Wilders denkt dat het niet schadelijk is voor zijn partij dat een PVV'er zich vlak voor de verkiezingen op deze manier uitlaat.

Lidmaatschap

Volgens de PVV-leider had de fractie al eerder gesproken over de mogelijkheid om het lidmaatschap van de PVV mogelijk te maken. Dat betekent dat er ook inspraak kan komen via bijeenkomsten, zoals bij andere politieke partijen het geval is.

Brinkman zei maandag dat hij vindt dat de PVV een democratische opzet moet krijgen, zodat leden via congressen invloed op het partijprogramma krijgen.

Kandidatenlijst

Zelf wilde hij hoger op de kandidatenlijst komen, maar dat kan niet zonder ledenbijeenkomsten.

Daarom roept hij de PVV-kiezers op om op 9 juni een voorkeursstem op hem uit te brengen, zodat hij alsnog hoger eindigt in de rangorde voor een nieuwe fractie. Brinkman staat op nummer elf van de kandidatenlijst.