AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, SP, VVD, PVV en GroenLinks zei maandag dat het tweede deel van het onderzoek van de commissie-De Wit naar de financiële crisis voortgezet moet worden in de vorm van een parlementaire enquête.

Het tweede deel moet gaan over de aanpak van de crisis en de miljarden euro's aan steun van de Nederlandse overheid aan de financiële sector.

In tegenstelling tot een parlementair onderzoek kunnen bij een enquête betrokkenen wel onder ede gehoord worden. VVD-Kamerlid Frans Weekers noemt dit van belang, omdat hij zich afvraagt of De Wit in het eerste deel van het onderzoek wel de onderste steen boven heeft gekregen.

Onderste steen

PVV-leider Geert Wilders noemt een enquête een prima idee. ''De onderste steen moet boven.''

Weekers wijst op kritiek in het rapport-De Wit over de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) en oud-minister Wouter Bos (Financiën) rond de overname van ABN Amro en de IJslandse internetspaarbank Icesave. Volgens hem worden daarbij veel vragen niet beantwoord.

De VVD'er vraagt zich af of de commissie wel de onderste steen boven heeft gekregen. Zo noemt Weekers de afgifte van een verklaring van geen bezwaar voor de overname van ABN Amro door DNB opmerkelijk, omdat de toezichthouder eerder daarover zorgen had geuit.

Verder wijst Weekers erop dat De Wit wil dat wettelijke geheimhoudingsbepalingen worden opgerekt om toezichthouders beter te kunnen controleren.

GroenLinks was altijd al voor een parlementaire enquête.

Lees alles over het onderzoek naar de kredietcrisis op NUZakelijk.