DEN HAAG - Oud-VVD-leider Hans Dijkstal is zondag op 67-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Wassenaar. Dat heeft het partijbureau van de VVD maandag bekendgemaakt. Hij was al lange tijd ziek.

Dijkstal stond in 1994 aan de wieg van Paars, het eerste kabinet van Wim Kok van PvdA, VVD en D66. Hij werd daarin minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

De VVD heeft met verslagenheid gereageerd op zijn dood. VVD-leider Mark Rutte wenst zijn vrouw Anneke en hun dochters en kleinkinderen sterkte met het dragen van het grote verlies.

Hij herinnert zich Dijkstal als een buitengewoon warm mens met belangstelling voor iedereen in zijn omgeving.

Geliefd

''Hij benaderde mensen met een openheid en betrokkenheid die hem zeer geliefd maakten binnen en buiten de partij. Zelf bleef hij in goede en slechte tijden in hart en ziel VVD'er'', zo heeft Rutte laten weten.

Rutte noemt hem ''een open, geëngageerd politicus, en vooral een mens. Warm, oprecht en betrokken. We zullen hem missen.'' De huidige VVD-leider wees ook op zijn liefde voor cultuur en jazzmuziek. Dijkstal was een tenorsaxofonist en speelde bij de Liberal Swing Formation.

2002

De VVD-politicus trok zich in 2002 terug uit de actieve politiek na een teleurstellend verkiezingsresultaat voor zijn partij, waarvan hij toen vier jaar de leider was.

Politiek Den Haag verkeerde toen in een rumoerige periode vlak na de moord op Pim Fortuyn en de entree van diens LPF op het Binnenhof. De vier jaren ervoor was Dijkstal voorzitter van de liberale fractie geweest. Hij was wars van populisme.

Integratie

Dijkstal werd weleens verweten dat hij als partijleider niet stevig genoeg inzette op integratie, waarmee zijn voorganger Frits Bolkestein zich wel profileerde.

De voormalige VVD-leider kon zich op het terrein van immigranten en asielzoekers in latere jaren steeds minder vinden in de koers van zijn partij. Hij richtte zijn pijlen vooral op Rita Verdonk, tussen 2002 en 2006 namens de VVD minister van integratie en vreemdelingenzaken.

Dijkstal plaatste haar in het rijtje populisten als de Fransman Jean-Marie le Pen, de Belg Filip de Winter en Oostenrijker Jörg Haider.

In 2006 was Dijkstal een van de initiatiefnemers van het manifest Eén land, één samenleving. Een aantal oud-politici pleitte daarin voor meer tolerantie.

Balkenende

"Hans Dijkstal verdient grote waardering en respect voor zijn vele activiteiten op politiek en bestuurlijk gebied.". Dat zei demissionair minister-president Jan Peter Balkenende maandag in reactie op het overlijden van de oud-politicus.

"Als Kamerlid, als minister van Binnenlandse Zaken, als vice-premier en als fractievoorzitter heeft Hans Dijkstal gedurende twintig jaar zijn stempel gedrukt op de Nederlandse politiek", vervolgde de premier.

Gelachen

"Hij was een overtuigde liberaal met een sociaal gezicht. Hij was wars van populisme, zocht steeds de nuance en probeerde voortdurend de verbinding tussen mensen te leggen. Hij was een meester in het overbruggen van tegenstellingen, zonder dat hij daarbij zijn eigen overtuigingen geweld aan deed. Maar bovenal was hij een aimabel en plezierig mens. Waar Hans was, daar werd gelachen. Onze gedachten zijn vandaag bij zijn vrouw en zijn familie."

Win Kok

Oud-premier Wim Kok is bedroefd over het overlijden Dijkstal. Dat liet hij maandag vanuit Washington weten. "Ik wist al langere tijd dat hij erg ziek was. Maar zo'n bericht komt altijd onverwacht. Mijn deelneming gaat uit naar zijn vrouw, kinderen en de VVD."

"Ik heb Hans Dijkstal leren kennen als een buitengewoon constructief politicus. Met hem was het goed samenwerken, maar je kon ook stevig van mening met hem verschillen als het nodig was", schetst de prominente PvdA'er.

Kwinkslag

"In alle jaren dat ik met hem samenwerkte stond hij altijd open voor feiten en argumenten. Hij toonde zich wars van populisme en simplificaties. Op moeilijke momenten kon hij met een kwinkslag de spanning breken. Hij was een echte teamspeler en een warme persoonlijkheid. Hij laat een grote leegte achter."

Lees het portret over Hans Dijkstal