AMSTERDAM – Geert Wilders heeft maandag in de verkiezingsstrijd frontaal de aanval geopend op Job Cohen. Op bijna Amerikaanse wijze portretteert de PVV’er de PvdA-lijsttrekker in een campagnespotje voor de partij.

In de video worden beelden getoond van vliegtuigen ‘die iedere dag vol gelukszoekers’ aankomen op Schiphol. “Nederland is de controle over haar eigen grenzen volledig kwijt’, aldus Wilders.

Vervolgens wordt Cohen gapend en tijdens een bezoek aan een moskee in beeld gebracht. "Hij is honderd procent pro-islam. Hij steunde de komst van een radicale moskee."

Nederlands

"Cohen pleit voor een islamitische cultuur in Nederland. Het is niet zinvol iedereen Nederlands te laten leren, zegt Cohen", aldus Wilders in de voice-over.

Ook legt de PVV-leider Cohen de woorden 'we moeten moslims accepteren die hun vrouwen discrimineren' in de mond.

VVD

Het is niet de eerste keer dat in verkiezingsspots duidelijk de aanval op de PvdA geopend wordt. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in februari van dit jaar liet de VVD een fictieve Wouter Bos bij de dokter langsgaan, die de analyse gaf: ‘ik zie het al, u heeft een gat in uw hand’.

Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 liet de VVD in een filmpje een rode roos, het symbool van de PvdA, met ‘alle winden meewaaien’.