DEN HAAG - De Tweede Kamer wil maandag nog een debat met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën over het Europese reddingsplan voor de euro. CDA en GroenLinks hebben het overleg al aangevraagd en ook de VVD schaart zich erachter, zo lieten ze maandag weten.

Het CDA wil eerst nog een brief van De Jager met de details en voorwaarden van het plan, waarover in Brussel in de nacht van zondag op maandag overeenstemming werd bereikt.

Het reddingsplan houdt in dat de Europese Unie in totaal 500 miljard euro beschikbaar stelt om eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. De zestien landen die de euro voeren, stellen daar de garanties voor.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) draagt nog eens 220 miljard euro bij aan het plan. Nederland neemt voor 26 miljard euro deel aan de steunmaatregel. Het hoeft niet te betekenen dat het geld ook echt wordt uitgegeven.

Overleg

De commissie Financiën van de Tweede Kamer zou maandag vanaf 16 uur al een overleg hebben met De Jager over premiepensioeninstellingen. Dat onderwerp wordt dan gewijzigd. De SP wil liever een debat op dinsdagavond, omdat dan naast De Jager ook premier Jan Peter Balkenende erbij kan zijn.

VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers wil zo snel mogelijk van De Jager weten hoe het zit met de voorwaarden voor het reddingsplan. De liberaal ziet het als onvermijdelijk dat de EU met zo'n redding komt, gezien de speculatieve aanval op de euro de afgelopen week.

Onstuimig

''De markt was zo onstuimig. Het leek wel een gecoördineerde aanval op de euro'', zei Weekers. Voor hem is belangrijk dat de maatregel geen permanent karakter krijgt om zwakke eurobroeders te helpen.

Ook vindt hij het een voorwaarde dat alle EU-landen hun begroting op orde houden. Het zogeheten groei- en stabiliteitspact moet tanden krijgen, stelt hij. CDA'er Frans de Nerée wil inhoudelijk nog niet reageren.

Vrijdag stemde de Tweede Kamer in met een lening van maximaal 4,7 miljard euro aan Griekenland. Alleen de PVV, SP en Verdonk waren tegen. De eurolanden samen lenen dat land 80 miljard euro.

G20

De leden van de G20, de twintig belangrijkste economieën van de wereld, verwelkomen het reddingsplan.

Na een telefonische consultatie stelde de G20 in een verklaring de ontwikkeling op de financiële markten nauwgezet te zullen volgen en verder te willen samenwerken om de financiële stabiliteit en evenwichtige groei van de economie te waarborgen.

De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat het goed is dat er nu een akkoord ligt en hoopt dat de financiële markten dit ''goed oppakken''.

Grote stap

Topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat bereid is bij te dragen aan het reddingsplan, sprak over een grote stap vooruit door de Europese Unie en de Europese Centrale Bank om het vertrouwen en de financiële stabiliteit in de eurozone te herstellen.

Alles over de eurocrisis op NUzakelijk.