DEN HAAG - Zowel linkse als rechtse kiezers zien na de verkiezingen van 9 juni het liefst een regeringscombinatie ontstaan waaraan sowieso de VVD deelneemt.

De liberale partij kan op het breedste draagvlak rekenen bij de stemmers als het aankomt op de bezetting van het regeringspluche.

Dat blijkt uit een tussenbalans van opiniepeiler Maurice de Hond, die hij zondag publiceerde. Hij deed onderzoek naar de gewenste regeringscoalities en partijen die de kiezers wel of niet in de regering wensen.

Als kiezers de keuze krijgen tussen een linkse combinatie (met ChristenUnie) of een combinatie met PvdA en VVD erin, dan kiezen van de linkse kiezers alleen de SP-kiezers voor een linkse combinatie. Aanhangers van PvdA, D66 en GroenLinks hebben dan toch liever de combinatie met de PvdA en VVD erin.

Gestegen

In de peilingen zijn PvdA en VVD in de afgelopen twee maanden flink gestegen. ''Hierdoor zijn we nu weer in een situatie beland waarbij een regeringscoalitie met drie partijen mogelijk is'', concludeert De Hond.

Op dit moment kan hij al vijf combinaties van drie partijen bedenken die samen meer dan 75 Kamerzetels hebben. Hij denkt aan PvdA/VVD/CDA, PvdA/VVD/D66, PvdA/VVD/GroenLinks, PvdA/VVD/SP en VVD/CDA/PVV.

Kiezers van de VVD hebben een voorkeur voor de combinatie VVD/CDA/PVV. CDA-aanhangers daarentegen willen liever de combinatie VVD/CDA/ChristenUnie/D66.

PVV

Tweederde van de stemmers op het CDA pruimen de PVV niet in de regering. Bij de VVD-kiezers is dat 40 procent. De PvdA in het regeringspluche ziet 53 procent van de VVD-kiezers niet zitten.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.