DEN HAAG - Kiezers die natuur, duurzaamheid en milieu belangrijke onderwerpen vinden, kunnen vanaf zondag terecht op www.groenekieswijzer.nl. Met deze digitale stemhulp kunnen zij achterhalen welke politieke partij het meest in hun straatje past.

Zo kunnen ze makkelijker bepalen welke partij bij de landelijke verkiezingen op 9 juni hun stem zou moeten krijgen, lieten de initiatiefnemers zondag weten.

Op de site staat wat de diverse partijen vinden over 22 milieuonderwerpen, van natuurbescherming tot kernenergie. De Groene Kieswijzer is gemaakt door Natuur en Milieu, De 12 Landschappen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

Bij andere verkiezingen werd ook een dergelijke kieshulp in de steigers gezet.

Invullen

De makers zeggen dat het invullen van de groene kieswijzer slechts vijf minuten kost. ''Daarna weet de kiezer welke partij het beste bij zijn groene standpunten past.''

Alle partijen die in de Tweede Kamer zitten, op de PVV na, werkten mee aan een analyse van hun plannen op onderwerpen als de toekomstige energiehuishouding van ons land, natuurbescherming en de mogelijkheden voor een groene economie.