HOEVELAKEN - SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft zaterdag meer dan 40.000 handtekeningen in ontvangst genomen van het actiecomité Zijmaakthetverschil.nu.

Initiatiefnemers en ondertekenaars van de petitie willen met de actie duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de uitspraak van de Hoge Raad die de SGP verplicht om vrouwen tot de kieslijst toe te laten.

Bij de overhandiging van de petitie waren zowel leden als niet-leden van de SGP aanwezig. 

Verschillende sprekers, onder wie de columnisten Bart Jan Spruyt en Amanda Kluveld, betoogden tegen het in hun ogen doorgeslagen gelijkheidsdenken waardoor de vrijheden van minderheden zouden worden ingeperkt.

Vrouwen

De actie is niet op touw gezet door de SGP, maar door burgers die vinden dat de partij zelf haar standpunt over vrouwen moet kunnen bepalen. Vrouwen mogen zich nu wel aansluiten bij de SGP, maar ze mogen zich niet verkiesbaar stellen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad wordt de partij de vrijheid ontnomen om zich te organiseren in lijn met de eigen opvattingen, aldus het manifest van Zijmaakthetverschil.nu.

Volgens de initiatiefnemers is de angst gegrond dat ook andere politieke partijen, kerken, scholen en verenigingen door een 'absoluut gelijkheidsbeginsel' in de gevarenzone komen.