HILVERSUM - Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn in 91 gemeenten rechtse of centrumrechtse coalities gekomen. Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws naar de samenstelling van nieuwe colleges van burgemeester en wethouders in 340 gemeenten.

Compleet linkse colleges komen nauwelijks voor. Lokale partijen hebben in 170 gemeenten zitting genomen in het college. Ze leveren bij elkaar 231 wethouders.

Volgens politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn de meeste lokale partijen rechts.

Ze vervangen veelal de VVD, het CDA en Leefbaar-achtige partijen, zo zei hij in de nieuwsuitzending.

Progressieve partijen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat progressieve partijen zoals de PvdA, SP, GroenLinks en D66 niet vaak samenwerken. Alleen Utrecht, Groningen, Nijmegen en Delft hebben een volledig progressief college.

Verder blijkt dat de PvdA veel vaker met de VVD in zee gaat dan met bijvoorbeeld GroenLinks. Zo vormt de PvdA in Rotterdam een coalitie met VVD, D66 en CDA. Politicoloog Krouwel denkt dat ook bij de komende landelijke verkiezingen een helemaal linkse meerderheid of coalitie heel moeilijk zijn.

Krouwel verwacht instabiliteit in het gemeentelijk bestuur omdat wethouders van lokale partijen vrij vaak zullen opstappen. Hun partijen zijn volgens hem instabieler omdat ze uit protestbewegingen voortkomen en ze hebben vaak minder politieke ervaring.