DEN HAAG - Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vindt dat linkse partijen weglopen voor bezuinigingen.

Daardoor dreigen volgens de prominente CDA'er op termijn grote economische risico's voor Nederland.

Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf. Het vraaggesprek verschijnt maandag, maar de krant lichtte zaterdag al een tipje van de sluier op.

De minister vindt dat politieke partijen ''met name in het linkse spectrum'' bang zijn voor de toorn van de kiezer.

Urgentie

''Ik kijk met argusogen naar het ontbreken van urgentie in de verkiezingsprogramma's'', waarschuwt de politicus in het dagblad. ''Ze zijn bang voor de reactie van de bevolking.''

Een ambtelijke werkgroep concludeerde onlangs dat Nederland 18 miljard euro moet bezuinigen. Het steekt De Jager daarom dat de PvdA ''slechts'' 10 miljard wil korten.

Onzin

''Sommige partijen hebben gewoon een hekel aan bezuinigen'', analyseert hij. Hij noemt het verweer van de PvdA, het niet kapot willen bezuinigen van de economie, onzin. ''Het is belangrijk dat er stevig wordt ingegrepen, daar zullen de mensen uiteindelijk van profiteren.''

''Nu niet ingrijpen lijkt voor de korte termijn misschien goed uit te pakken, maar op de langere termijn gaat het verkeerd'', vervolgt De Jager. Hij rekent voor dat de staatsschuld inmiddels met 30 miljard euro per jaar oploopt en dat er in 2015 elk jaar 20 miljard euro aan rente moet worden betaald als er niets gebeurt.