DEN HAAG - Als het aan D66-leider Alexander Pechtold ligt, sluiten gelijkgezinde partijen al vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni een akkoord om aan de kiezer duidelijk maken welke coalitie hun voorkeur heeft.

Dat stelt hij zaterdag in een interview in dagblad Trouw.

Het idee stamt uit de jaren zeventig, toen PvdA, PPR en PSP een links progressief akkoord sloten.

Die partijen gingen zelfs nog een stap verder door voor de verkiezingen al een schaduwkabinet van linkse ministers te vormen. Uiteindelijk leidde dit tot het kabinet-Den Uyl.

Pechtold voelt zelf iets voor een coalitie van partijen die ''niet het doemdenken van bezuinigingen voorop willen stellen, maar willen hervormen om te behouden''.

Hervormingen

Deze hervormingen moeten zich wat Pechtold betreft vooral toespitsen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs en het klimaat- en energiebeleid.

Eerder gaf D66 in elk geval aan niet met de PVV van Geert Wilders te willen samenwerken. In Trouw stelt hij ook niet in zee te willen met een coalitie die niet tot ''deze verantwoorde hervormingen'' bereid is.

Eerlijke onderbouwingen

''VVD en GroenLinks maken andere keuzes dan wij, maar ze onderbouwen ze wel eerlijk'', vindt Pechtold. ''Wat CDA en PvdA willen is mij daarentegen onduidelijk.'' De voorman van D66 zegt graag in debat te willen gaan met PvdA-leider Job Cohen.

Officieus waren de verkiezingsinspanningen van D66 al begonnen, maar officieel trapt de partij de campagne zaterdag af. In Haarlem wordt de campagnebus van D66 uitgezwaaid. Dat voertuig zal in de komende weken meer dan honderd gemeenten aandoen, gevuld met D66-prominenten, vrijwilligers en flyers.