BRUSSEL - De eurolanden zullen het noodlijdende Griekenland 80 miljard euro lenen. De regeringsleiders van deze landen hebben daarvoor vrijdagavond tijdens een top in Brussel het licht definitief op groen gezet, aldus ingewijden.

Afgelopen zondag was al een principe-akkoord gesloten over het steunpakket. De extra top was nodig omdat een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, hun parlement moesten raadplegen. De Tweede Kamer stemde vrijdag in met de hulp aan Athene, evenals de Duitse Bondsdag.

Het Internationaal Monetair Fonds leent de Grieken nog eens 30 miljard. Athene heeft moeten beloven in ruil voor de lening drastisch te bezuinigen om zijn torenhoge tekort omlaag te krijgen.

Het bijdrage van de eurolanden wordt naar rato betaald door de lidstaten. Nederland draagt een kleine 5 miljard bij.

Balkenende

Demissionair premier Jan Peter Balkenende noemde de noodlening voor aanvang van de top ''onvermijdelijk en noodzakelijk''. De maatregel is bedoeld om de euro stabiel te houden.

De regeringsleiders van de eurolanden willen ook een signaal afgeven dat de onrust op de financiële markten moet bezweren.

Bijspringen

De EU-ministers van Financiën komen mogelijk zondag in Brussel bijeen om te praten over een 'crisismechanisme' om lidstaten in financiële nood te kunnen bijspringen. Ingewijden hebben dat vrijdagavond gezegd tijdens een top van regeringsleiders van de eurolanden.

Daar werd besloten Griekenland 80 miljard euro aan noodhulp te verlenen, maar de regeringsleiders werken ook aan maatregelen om de paniek op de financiële markten te bezweren.

Crisismechanisme

Een van die maatregelen is het crisismechanisme. Het zou gaan om een instrument dat de lidstaten in staat stelt bij te springen als een van de eurolanden geen geld meer kan lenen op de kapitaalmarkt.

De Europese Commissie zou het plan zaterdag moeten uitwerken, waarna de ministers van Financiën er zich zondag over kunnen buigen.

De regeringsleiders willen ook de EU-begrotingsregels aanscherpen en afspraken maken om hun financiën versneld op orde te brengen.

Alles over de Griekse schuldencrisis in het dossier op NUzakelijk.