HILVERSUM - De PvdA en de VVD gaan vijf weken voor de verkiezingen steeds verder aan kop in de peilingen.

Uit de politieke barometer van bureau Synovate vrijdag blijkt dat beide partijen deze week een zetel stijgen en uitkomen op respectievelijk 33 en 31.

Het CDA raakt verder achterop door een verlies deze week van twee zetels waardoor de huidige regeringspartij uitkomt op 27.

Volgens deze barometer is met deze zetelstand voor het eerst in ruim 3,5 jaar tijd weer een paars kabinet mogelijk: PvdA, VVD en D66 zouden op 76 zetels uitkomen. Een centrumrechtse coalitie van VVD, CDA en PVV zou overigens ook 76 zetels halen.

PvdD

Opmerkelijk is verder dat de Partij voor de Dieren in deze peiling een van de twee huidige zetels kwijtraakt. De partij van Marianne Thieme kende vorige maand interne strubbelingen, omdat de partijtop Esther Ouwehand niet op de kandidatenlijst had gezet.

Partijleden zetten haar alsnog op de kandidatenlijst. Verder staat de PVV op 18, D66 op 12, SP en GroenLinks op 9, ChristenUnie op 8, SGP op 2 en Rita Verdonk op 0.

Peiling

De politieke barometer is een representatieve peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden gevraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd.

De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.