BRUSSEL - De leiders van de eurolanden proberen het tijdens een top in Brussel vrijdagavond eens te worden over een verklaring die de paniek op de financiële markten moet bezweren.

In een ontwerptekst die EU-president Herman Van Rompuy bij het begin van de bijeekomst op tafel heeft gelegd, staat volgens ingewijden dat de eurolanden extra inspanningen gaan leveren om hun financiën op orde te krijgen.

Ook zou er een 'permanent crisismechanisme' moeten komen om landen in financiële nood in de toekomst te kunnen bijspringen. Verder moeten de EU-begrotingsregels worden aangescherpt. De Europese Commissie komt daartoe binnenkort al met voorstellen.

De regeringsleiders zullen tijdens de top het licht definitief op groen zetten voor de noodhulp van 80 miljard euro aan Griekenland.

Daarbij worden geen problemen meer verwacht. Vrijwel alle landen hebben al laten weten te zullen meebetalen. Athene krijgt ook nog een lening van het Internationaal Monetair Fonds van 30 miljard. De leningen zijn voor een periode van drie jaar.

Balkenende

Demissionair premier Jan Peter Balkenende noemde bij aankomst in Brussel hulp aan Griekenland ''onvermijdelijk en noodzakelijk''. Hij wees erop dat de steun nodig is om de euro stabiel te houden. Ook onderstreepte hij dat Griekenland in ruil voor de leningen zeer fors moet bezuinigen.

De eurolanden dragen naar rato bij aan het noodpakket. Het Nederlandse aandeel bedraagt bijna 5 miljard euro.

Signaal

Balkenende zei dat het ''een goed signaal'' zou zijn als landen die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen, strenger worden gestraft.

Griekenland is in de problemen gekomen doordat het zijn begrotingstekort heeft laten oplopen tot ruim vier maal de toegestane EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product. Ook diverse andere EU-landen hebben veel te hoge tekorten.

De top in Brussel begon een uur later dan de bedoeling was. Naar verluidt was er extra overleg nodig over de slotverklaring.