DEN HAAG - PvdA-politicus Nebahat Albayrak keert op 12 mei terug in de Tweede Kamer. Ze neemt in de fractie de plaats in van Staf Depla, die vertrekt omdat hij wethouder in Eindhoven wordt.

Dat heeft de PvdA vrijdag bekendgemaakt. De 42-jarige Albayrak trad in februari af als staatssecretaris van Justitie, omdat haar partij uit het kabinet was gestapt. Omdat zij eind 2006 bij de Kamerverkiezingen ook op de verkiezingslijst stond, is zij de eerst aangewezene om terug te keren in de Kamer. Zij stond destijds op plaats twee, na Wouter Bos.

Ook bij de komende verkiezingen op 9 juni staat Albayrak op de kandidatenlijst op twee, achter Job Cohen. Na deze verkiezingen is de Kamer in zijn oude samenstelling op 16 juni voor het laatst bijeen. Op donderdag 17 juni treedt de nieuwe Kamer aan.

Vijfde keer

Het is de vijfde keer dat Albayrak wordt beëdigd, zo liet ze via de site van haar partij weten. De eerste keer dat zij in het parlement plaatsnam was in 1998. Ze maakte daarvan deel uit tot 22 februari 2007, toen ze in het vierde kabinet van Balkenende plaatsnam.

Nebahat Albayrak werd in Turkije geboren en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Nederland, waar haar vader als gastarbeider werkte. Na de middelbare school studeerde ze internationaal en Europees recht in Leiden.