AMSTERDAM - Een grote meerderheid in de Kamer is bereid steun te geven aan Griekenland. De Kamerleden onderbraken hun vakantie om met demissionair minister De Jager over Griekenland te debatteren.

Instemming van de Kamer is nodig voor premier Jan Peter Balkenende om vrijdagavond op een top van eurolanden in Brussel het groene licht te kunnen geven.

In het hulppakket lenen de eurolanden Griekenland over een periode van drie jaar 80 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent 30 miljard. De voorwaarden en eisen zijn streng: Griekenland moet keiharde bezuinigingen doorvoeren.

Kanttekeningen

CDA, VVD, SP, PvdA, D66 en ChristenUnie lieten zich positief uit over het reddingsplan, maar plaatsten daarbij wel diverse kanttekeningen.

zo liet het CDA weten met "pijn in de buik" met het plan in te stemmen. Veel andere partijen willen harde afspraken over de voorwaarden waaraan Griekenland moet voldoen.

Alleen de PVV en Rita Verdonk waren ronduit tegen. De PVV liet weten uit de euro te willen stappen, ook Rita Verdonk wil de gulden weer invoeren.

Net genoeg

Bij het begin van het debat over hulp aan Griekenland waren vrijdagochtend 77 Tweede Kamerleden aanwezig, net genoeg voor Kamervoorzitter Gerdi Verbeet om de vergadering te openen.

Het quorum daarvoor is de helft van de 150 Kamerleden plus één, dus 76 leden. Zonder quorum kan er niet plenair worden vergaderd.

Belang voor heel Europa

De uitkomst van het debat ''is van belang in heel Europa en daarmee van belang in heel de wereld. Er wordt meegekeken of Nederland deze stap zal zetten.'' Dat zei demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag in de Kamer.

Hij wees er op dat de financiële stabiliteit in de hele wereld in het geding is nu de eurolanden Griekenland moeten redden. ''Ja er zijn risico's aan verbonden en nee, leuk vind ik dit niet.'' Maar ''op de handen blijven zitten'' en Griekenland niet helpen, is voor Europa nog veel riskanter, aldus de minister.

Strikte voorwaarden

De Jager vertrouwt erop dat Nederland het geld terugkrijgt dat het uitleent aan Griekenland, omdat er strikte voorwaarden aan de leningen zijn verbonden. Vooral door de betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat hij er van uit dat de 4,7 miljard euro die Nederland maximaal uitleent, ook weer terugkomt.

Ook worden de leningen in delen verstrekt. Dat gebeurt vier keer per jaar, waarbij steeds wordt bekeken of Griekenland zich wel aan de voorwaarden houdt. Dat geeft ook de gelegenheid om indien nodig druk op de Grieken uit te oefenen.

IMF

''De systematiek van het IMF heeft gewerkt, dat is de meest harde garantie die ik mevrouw Verdonk kan geven'', zei De Jager. Het IMF zelf zal 30 miljard euro uitlenen. ''Dat is ongekend veel'', aldus de minister.

De Jager sprak zich verder opnieuw uit voor een bankenbelasting. Hij zei dat hij steeds meer voorstander van zo'n heffing is geworden. De bewindsman zal er binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer op terugkomen. Hij pleitte ook voor een systeem waarbij de begrotingsregels die de eurolanden hebben opgeschreven in het stabiliteitspact, strenger worden nageleefd. 

Duitsland

Ook het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met hulp aan Griekenland. Van de 601 parlementariërs stemden 390 voor het financiële reddingsplan.

De steun is belangrijk omdat Duitsland de grootste economie van Europa is en als zodanig de grootste bijdrage gaat leveren van alle eurolanden. De eurolanden willen Griekenland 80 miljard euro lenen. Duitsland draagt 22,4 miljard euro bij.

Naast de regeringspartijen CDU, CSU en FDP, stemde ook Die Grünen in met het hulpplan. De SPD onthield zich van de stemming. Die Linke, een partij van ex-communisten en voormalige linkse sociaaldemocraten, stemde tegen.

Lees alles over de Griekse schuldencrisis op NUzakelijk