AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft vrijdagochtend gedebatteerd over het steunplan voor Griekenland. De meeste partijen zien het plan zitten, maar plaatsen daarbij wel kanttekeningen.

De Nederlandse lening van 4,7 miljard aan Griekenland is onderdeel van een internationaal hulpplan. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen in totaal 110 miljard euro aan Griekenland lenen. In ruil moet Griekenland flink bezuinigen.

De PVV vindt dat Nederland serieus moet overwegen uit de euro te stappen. "Wij mogen niet in deze ellende worden meegesleurd", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck vrijdag aan het begin van het debat.

"Fout gedrag mag niet lonen. Griekenland moet de eigen boontjes doppen'', zei Van Dijck. Volgens hem is het de vraag of Nederland het uit te lenen geld ooit terugziet. De lening komt neer op 750 euro per werkende Nederlander, rekende Van Dijck voor.

Rita Verdonk

Ook Rita Verdonk vindt dat Nederland uit de euro moet stappen en ''de eigen keiharde gulden'' weer moet invoeren. ''Het is in het belang van de Nederlandse burger om de stekker er nu uit te trekken. Het is hard, maar het is niet anders. De euro is een sterfhuisconstructie.'' De leningen aan Athene noemde ze weggegooid geld. ''Dat zien we nooit meer terug.''

VVD

De VVD zal instemmen met de Nederlandse leningen aan Griekenland, ook al is de partij woest op de Griekse regering.

Voor de liberalen staat het belang van Nederland, van de Nederlandse pensioenen en van het Nederlandse bedrijfsleven voorop. De stabiliteit van de euro moet worden gewaarborgd om te zorgen dat de Griekse ziekte niet verder om zich heengrijpt, aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers.

Wat voor de VVD cruciaal is, is de garantie dat de Grieken hard gaan bezuinigen om de financiële chaos op orde te brengen en dat het IMF daar bovenop zal zitten en strenge voorwaarden heeft gesteld. Weekers wilde wel de garantie dat de geldkraan wordt dichtgedraaid ''als ons geld in een bodemloze punt dreigt te verdwijnen''.

SP

De SP is op zich niet tegen financiële hulp. Maar zolang de financiële sector ongestraft wegkomt, zal de fractie niet instemmen met de Nederlandse lening aan de Grieken.

''Het waren de banken die roekeloos leenden en daarmee het probleem mede creëerden. Dan mogen ze het nu ook helpen oplossen'', zei SP'er Ewout Irrgang in het Tweede Kamerdebat.

De schuld van Griekenland is volgens hem zo groot dat het nodig is schulden te saneren en deze ook deels kwijt te schelden. Griekenland moet zelf orde op zaken stellen, maar de banken moeten meebetalen, stelde Irrgang.

PvdA

De PvdA steunt de Nederlandse bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland. Voor PvdA-Kamerlid Paul Tang is het hulppakket in het belang van Nederland en Europa. Wel wil Tang dat banken ook hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld leningen die ze nu hebben uitstaan in Griekenland, te verlengen.

Ook wil hij van demissionair minister Jan Kees de Jager weten waarom er geen herstructurering is van de Griekse schuld.

Herinvoering van de gulden is totaal geen oplossing. ''Dan komt ook Nederland onder vuur in de vorm van hogere rente op staatsschuld. We kunnen ons niet beschermen door te doen of de rest van de wereld niet bestaat.''

CDA

Het CDA stemt ''met pijn in de buik'' in met de Nederlandse bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland. Het Europese pakket aan maatregelen, waaronder een Nederlandse lening van 4,7 miljard euro, is volgens de regeringspartij een noodzakelijk kwaad om een ernstige verdieping van de kredietcrisis te voorkomen.

Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée vrijdag in het debat over de kwestie. ''Als we niet handelen, dan kan dat onze belastingbetaler een hoop geld kosten. Dan kan het financieel stelsel in Europa in elkaar klappen en dan zal er veel meer geld nodig zijn om dit stelsel te redden. We doen het dus primair voor onszelf, niet voor de Grieken.''

D66

D66 steunt de Nederlandse leningen aan Griekenland. In ruil daarvoor moeten de Grieken wel aan harde voorwaarden voldoen, zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in het Tweede Kamerdebat over de Europese hulp aan Griekenland.

Voor zijn partij geldt in de Europese Unie 'samen uit, samen thuis'. Langer wachten met financiële steun aan Griekenland brengt bovendien ''onze eigen economie, onze pensioenen, onze euro, de hele handelszone in gevaar'', aldus Pechtold.

ChristenUnie

Ook regeringspartij de ChristenUnie schaart zich achter het hulppakket. ''Alles overziend is aan hulp niet te ontkomen'', zei Kamerlid Ernst Cramer vrijdagochtend.

Hij vraagt De Jager van Financiën wel zijn best te doen voor een strengere naleving van de begrotingsregels die de eurolanden hebben opgeschreven in het stabiliteitspact. En de 'tranches' van de leningen kunnen alleen op basis van strenge controle door het IMF worden vrijgegeven, aldus Cramer. Hij wil van De Jager daarover steeds tussentijdse rapportages.

Lees alles over de Griekse schuldencrisis op NUzakelijk