DEN HAAG - De VVD en de PvdA zijn even groot in de peiling van Maurice de Hond. Beide partijen staan nu op 33 zetels. De VVD won de afgelopen week één zetel, D66 verloor er één en staat nu op elf zetels.

Het CDA staat nu op 27 zetels (41 in de Kamer), de PVV op zeventien (negen in de Kamer). In verschillende regeercombinaties is de VVD nodig.

De vroegere paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 staat nu op een nipte Kamermeerderheid van 77 zetels. Een combinatie van VVD, CDA en de PVV staat eveneens op 77 zetels.

Behalve VVD en D66 blijven de andere partijen gelijk in de peiling. SP en GroenLinks staan beide op tien, de ChristenUnie op zes, de SGP op twee, de Partij voor de Dieren op één en Trots op NL op nul zetels.

Cijfer

Volgens De Hond is het vertrouwen in PvdA-leider Job Cohen sinds zijn aantreden aan het dalen. Het kwam van 5.9 en staat nu op 5.3. VVD-leider Mark Rutte is naar 5.2 gestegen en premier Jan Peter Balkenende is naar 4.4 gestegen.

De stijging van Rutte komt doordat hij het steeds beter doet onder kiezers van CDA en PVV, terwijl Balkenende het maar iets beter doet bij kiezers van VVD en PVV.

Steekproef

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder 3000 mensen uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.