DEN HAAG - De voormalige coördinator van Trots op Nederland in Arnhem, Jacques Smits, wil dat Tweede Kamerlid Rita Verdonk en twee lokale leden van deze partij voor de rechtbank worden verhoord.

Dat heeft zijn advocaat Gerald Roethof donderdag geëist tijdens een eerste zitting voor de rechtbank in Den Haag, in de aanloop naar een civiele procedure.

Smits was vorig jaar enige tijd lokaal coördinator maar werd er al snel weer uitgezet. Hij wil in een civiele procedure aantonen dat de partij hem schade heeft berokkend doordat de drie in de media op hem afgaven.

Bovendien werd aangifte tegen hem gedaan wegens stalking en bedreiging. Zelf denkt hij dat hij uit de partij werd gezet omdat hij te kritisch was. Hij zegt dat zijn naam als particulier rechercheur te grabbel is gegooid en dat hij daarom minder opdrachtgevers heeft.

Beslissing

Over enkele weken beslist de rechter of hij ingaat op het verzoek om de betrokkenen op te roepen. Roethof wil dat het liefst in een openbare zitting, omdat Verdonk volgens hem zelf ook altijd zegt te staan voor transparantie.