AMSTERDAM - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen.

Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen.

Het voorstel werd woensdag aangezwengeld door de nieuwe PvdA-leider Job Cohen tegenover NU.nl, maar was in 2007 al eens door de SP bepleit.

Toen haalde het plan geen meerderheid. Nu is die er wel, want behalve de PvdA en de SP zijn ook de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee.

D66 is voor, mits er een andere feestdag wordt afgeschaft. De Partij voor de Dieren is tegen.

Belangrijk

De PvdA-lijsttrekker wil aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. ''Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is'', zei hij tegen NU.nl.

Cohen kreeg snel steun van zowel PVV-leider Geert Wilders, als van de SP. ''Eens, iedere 5 mei een vrije dag!'', liet Wilders weten.

Voortschrijdend inzicht

De SP is blij met het ''voortschrijdend inzicht'' bij de PvdA. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde het zelf in 2007 al eens voor, maar de PvdA was toen nog tegen. ''Ik neem aan dat we dit nu direct na de verkiezingen kunnen gaan regelen'', aldus Van Raak.

Ook de ChristenUnie is voor. ''Het kost wel geld voor het bedrijfsleven. Maar we zouden meer de rust moeten nemen om de vrijheid te vieren'', zegt Kamerlid Ed Anker.

Prima idee

GroenLinks-leider Femke Halsema noemt het voorstel van Cohen een prima idee en spreekt over een ''nieuwe, seculiere, iedereen insluitende feestdag. ''Maar graag in ruil voor een bestaande feestdag, zoals tweede pinksterdag.''

Het CDA vindt dat met werkgevers en vakbonden over de uitwerking van het idee moet worden gesproken. ''Geen feestje op andermans kosten. Het is te gemakkelijk om de rekening bij de werkgevers te droppen."

"Het is de vraag of in de economische crisis een extra vrije dag de hoogste prioriteit moet krijgen'', zegt Kamerlid Jan Schinkelshoek.

Onverantwoord

 D66 vindt Bevrijdingsdag van groot belang, maar wil alleen een nieuwe vrije dag als er een andere feestdag verdwijnt. D66 vindt het ''onverantwoord om in deze tijd van hoge werkloosheid en grote begrotingstekorten extra vrije dagen in te stellen''.

Ook de Partij voor de Dieren is tegen. Koninginnedag en 5 mei vormen anders jaarlijks een improductieve week, aldus Marianne Thieme.

Sinds 1990 is 5 mei overigens al een officiële nationale feestdag, maar een verplichte vrije dag is het niet. In veel cao's is geregeld dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dat is dit jaar het geval.