AMSTERDAM - De draai die PvdA-lijsttrekker Job Cohen vorige week maakte door open te staan voor het sturen van militairen naar Afghanistan heeft de partij nauwelijks schade berokkend.

Dat blijkt volgens het televisieprogramma Goedemorgen Nederland uit de mediamonitor die het wekelijks laat uitvoeren door Intomart Gfk.

Cohen reageerde vorige week op een idee van D66 en GroenLinks om een door militairen begeleide politiemissie naar Afghanistan te sturen.

De PvdA was tegen omdat die motie de deur open hield voor een nieuwe militaire missie.

Sceptisch

Onder meer de SP reageerde sceptisch toen bleek dat Cohen toch niet tegen militaire aanwezigheid is. De partij wees er op dat de mogelijke verlenging van de missie de reden was dat het kabinet in februari viel. De PvdA eiste dat de laatste militair dit jaar nog weggaat.

Als de bevolking wordt gevraagd hoe de PvdA het doet, vindt echter slechts een paar procent dat de PvdA het de afgelopen week slechter heeft gedaan. De verschillen bij de andere partijen zijn veel groter.

Meerderheid

Ook vindt een meerderheid van de bevolking Job Cohen nog steeds geschikt als premier, namelijk 51 procent.

Begin april vond 57 procent dat nog. Het verschil met VVD-leider Mark Rutte is een stuk kleiner geworden. Begin april vond 27 procent hem geschikt, nu is dat 35 procent.