AMSTERDAM - Bevrijdingsdag moet voortaan elk jaar officieel een feestdag zijn. Nu is dat slechts eens in de vijf jaar het geval.

Daarvoor pleit PvdA-lijsttrekker Job Cohen tegenover NU.nl. Hij wil hiermee aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn.

"Het wonderlijke is dat, naar mate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is", aldus de PvdA'er.

Cohen, wiens ouders moesten onderduiken in de Tweede Wereldoorlog, merkt op dat het belang van vrijheid prominenter in beeld is gekomen.

"Zeker na de moord op Theo van Gogh. Het is niet voor niks dat ik toen op de Dam aanhaalde: ik ben het in alles met wat u zegt oneens, maar ik zal blijven strijden voor uw recht het te mogen zeggen", stelt hij.

Verantwoordelijkheid

Toch wordt de vrijheid van meningsuiting in zijn ogen niet altijd op een goede manier gebruikt.

"Mensen mogen wel van alles zeggen, maar moeten zich ook bedenken wat het betekent in de maatschappij. Het feit dat je vrijheid hebt betekent ook dat je verantwoordelijkheid hebt."

PVV-leider Geert Wilders is volgens Cohen iemand die "op een aantal punten anderen niet de gelegenheid geeft om hun vrijheid te gebruiken."

Moslimvrouwen

Cohen noemt vrouwen uit moslimculturen als voorbeeld waar winst te halen valt. "Ik sluit niet uit dat zij die vrijheid wel willen, maar hem niet hebben of krijgen. Die gelegenheid moeten zij wel hebben."

Bekijk lezersfoto's van Bevrijdingsdag op NUfoto