DEN HAAG - Lezers van het Veronica Magazine kiezen de komende weken de meest sexy politicus. Er zijn acht kandidaten, onder wie één man.

De lezers krijgen hun persoonlijke favoriet op de cover van hun gids in de laatste week van mei.

Veronica vroeg alle partijen om een 'mooie' politicus of politica voor te dragen voor een fotoshoot en te antwoorden op een aantal stellingen over de doodstraf, over Wilders, over het koningshuis en over de hypotheekrenteaftrek.

Andere stellingen waren: mooie politici krijgen meer stemmen; politici zijn ijdele mensen en van de politiek word je niet knapper.

SGP

CDA, PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren deden mee aan de verkiezing. PVV, Trots op Nederland en de SGP bedankten voor de eer. De SGP liet weten niet te kunnen kiezen uit alle mooie kandidaten op hun lijst.

De kandidaten zijn Cora van Nieuwenhuizen van de VVD, Lea Bouwmeester van de PvdA, Sabine Uitslag van het CDA, Wassila Hachchi van D66, Mariko Peters van GroenLinks, Renske Leijten van de SP, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en de enige mannelijke kandidaat, Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Geen van de partijen wist van tevoren dat er sprake zou zijn van een 'babe-contest', maar de reacties erop zijn enthousiast.

Leuk

''Als volksvertegenwoordiger is het mijn taak om te proberen in elk medium mijn standpunten naar voren te brengen. Daar hoort ook een fotoshoot bij, dit is hartstikke leuk bedacht'', zegt Sabine Uitslag, nummer 31 op de kandidatenlijst van het CDA.

Marianne Thieme is laconiek over het stempel 'sexy'. ''Ze doen hun best maar, dit past bij het blad van Veronica.'' Ook de PvdA is tevreden over de ''hele leuke foto's'' van Lea Bouwmeester (nummer 20 op de PvdA-lijst).

Oplage

Partijen denken ook aan de oplage van rond de 1 miljoen exemplaren, waarmee Veronica Magazine bij 2,8 miljoen mensen thuis komt. D66 ziet er een kans in een ander publiek te bereiken dan de mensen die naar Buitenhof en Pauw & Witteman kijken.

''Er zijn allerlei redenen waarom mensen politici leuk vinden. Je hebt op het moment ook rare dabatten over de vraag of in Nederland een premier gekozen wordt'', aldus een woordvoerster van de partij.

Joël Voordewind van de ChristenUnie dacht dat hij als 'modieus' persoon naar voren was geschoven. Zijn partij is terughoudend over dit soort acties maar ging akkoord omdat er ook inhoud te melden was, aldus Voordewind.