DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het Europese hulppakket voor het noodlijdende Griekenland, inclusief de 4,8 miljard euro die Nederland gaat lenen aan de Grieken.

Het CDA, de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie zien hulp als onafwendbaar. Het CDA is blij met de leidende rol die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat spelen.

De PvdA vindt dat niet alleen de belastingbetaler, maar ook de banken te hulp moeten schieten. GroenLinks vindt het terecht dat Athene wordt geholpen, de ChristenUnie noemt het ''onontkoombaar''.

Deze partijen zullen demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag steunen. PvdA-Kamerlid Paul Tang wil graag een bijdrage van de banken zien.

 Pril

Hij vindt het niet goed als na de overheidshulp in de kredietcrisis ''nu weer alleen de belastingbetalers de risico's lopen. Wij beschermen de bezittingen van de financiële partijen. Waarom zouden zij niet een deel van de leningen voor hun rekening nemen?'', aldus de PvdA'er.

CDA-Kamerlid Frans de Nerée stelt dat moet worden voorkomen dat ''een pril evenwicht in de financiële stabiliteit'' in gevaar komt.

Afschrikwekkend

De Nerée is blij met de leidende rol van het IMF en dat de hulp stopt als Griekenland zich niet aan de bezuinigingsafspraken houdt. Het pakket is volgens hem ''afschrikwekkend genoeg'' voor andere eurolanden, zoals Spanje en Portugal, om beter op hun financiën te passen.

De VVD heeft nog geen knoop doorgehakt. Kamerlid Stef Blok heeft twee eisen: er moet zekerheid komen over de bezuinigingen en Griekenland kan daar de komende jaren niet meer op terugkomen.

Bovendien moet het Griekse parlement instemmen met de afspraken zoals die er nu liggen. ''Als daaraan niet voldaan is, dan kan er wat ons betreft geen Nederlands geld geleend worden'', aldus Blok.

Kwijtschelding

De SP vindt de hulp niet goed en vreest dat Griekenland nooit kan voldoen aan de strenge eisen. SP'er Ewout Irrgang pleit voor schuldsanering met ook gedeeltelijke kwijtschelding. Ook wil Irrgang, net als de PvdA, dat banken meebetalen aan de hulp.

Irrgang stelt dat de financiële instellingen de afgelopen jaren hebben verdiend door leningen te verstrekken met hoge rentes wegens de hoge risico's.

Geert Wilders van de PVV is ''200 procent tegen'' steun aan de Grieken. Hij vindt dat het kabinet moet onderzoeken of Nederland uit de eurozone kan stappen.