DEN HAAG - Financiële instellingen moeten volgens de PvdA en SP hun bijdrage gaan leveren in de steun aan Griekenland.

Tweede Kamerlid Paul Tang van de PvdA zei maandag dat banken het na de overheidshulp in de kredietcrisis niet kunnen maken als ''nu weer alleen de belastingbetalers de risico's te laten lopen'' bij het beschermen van de financiële stabiliteit.

Tang en zijn SP-collega Ewout Irrgang willen dit vrijdag bespreken met demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) als de Kamer zich buigt over het steunpakket aan het noodlijdende Griekenland, waaraan Nederland ongeveer met 5 miljard euro aan leningen bijdraagt.

Volgens Tang is de hulp aan Griekenland wel nodig voor de algemene financiële stabiliteit, maar hij heeft nog wat vragen. ''Wij beschermen de bezittingen van de financiële partijen. Waarom zouden zij niet een deel van de leningen voor hun rekening nemen?'', aldus de PvdA'er.

Hoge rentes

Irrgang stelt dat banken de afgelopen jaren hebben verdiend door leningen te verstrekken met hoge rentes wegens de hoge risico's. ''Daarom is het oneerlijk als de banken niet mee gaan betalen, terwijl zij wel profiteren van de hulp voor Griekenland'', aldus de SP'er.

CDA-Kamerlid Frans de Nerée zei best te willen nadenken over het vragen van een bijdrage van banken bij de steun aan Griekenland. Maar volgens hem moet ook voorkomen worden dat ''een pril evenwicht in de financiële stabiliteit'' in gevaar gebracht kan worden.

De Nerée

Zowel De Nerée als GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik wezen erop dat hun partijen al denken over een soort van bankenheffing na alle overheidssteun sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Vendrik ziet liever dat de hulp aan Griekenland nu wordt aangegrepen om verder te werken aan een Europese bankenbelasting. Hij en De Neree waarschuwen voor een stapeling van heffingen voor financiële instellingen.

Hoogleraar

Jacques Sijben, hoogleraar monetaire economie, waarschuwt dat banken nog niet sterk genoeg zijn om een bijdrage te leveren aan de steun aan Griekenland. ''Ze komen net uit een zware crisis, de banken zijn nog bezig met het afbouwen van schulden'', aldus Sijben. ''Ze zijn nog een zwakke patiënt.''

Europese banken bezitten veel Griekse staatsobligaties. Die dreigen door de huidige, slechte financiële situatie van het land aanzienlijk minder waard te worden. ''Dat betekent kapitaalverlies voor de banken'', aldus Sijben, hoogleraar aan de Tias Business School van de Universiteit van Tilburg. ''De kredietcrisis kan in Europa weer opleven.''