DEN HAAG - Bijna de helft (49 procent) van de mensen die bij de komende Tweede Kamerverkiezingen PVV willen stemmen, noemen de VVD als een partij die zij ook een kans op hun stem geven.

Andersom zegt 29 procent van de VVD-stemmers mogelijk op de partij van Wilders te stemmen.

Dat blijkt uit een tussenbalans van opiniepeiler Maurice de Hond, die hij zondag heeft gepubliceerd. PVV-stemmers zijn het minst geneigd (1 procent) mogelijk GroenLinks te stemmen.

Verdonk (29 procent), SP (9 procent) en de Partij voor de Dieren (9 procent) worden na de VVD het meest genoemd.

D66

Bij de VVD-stemmers worden na de PVV D66 (27 procent), het CDA (22 procent) en Verdonk (9 procent) het meest genoemd als mogelijke alternatieven.

Van alle mensen die nu op de PvdA stemmen, noemt 52 procent ook GroenLinks als een partij die kans maakt op hun stem. Andersom is dat 45 procent. Van de D66-stemmers ziet 39 procent de VVD als mogelijk alternatief en 36 procent GroenLinks.

Kans

De Hond heeft berekend dat 77 procent van de kiezers nog andere partijen een kans geven op een stem dan de partij die men nu noemt.

Gemiddeld geeft een kiezer momenteel 2,2 partijen een kans. Mogelijke alternatieven bevinden zich vooral binnen de eigen rechter- of linkervleugel.