AMSTERDAM - Trots op Nederland (TON) is niet in financiële problemen. Dat laat de partij van Rita Verdonk vrijdag weten in reactie op een artikel in NRC Handelsblad, waarin tweede man van de kandidatenlijst Arthur van der Putte stelt dat TON bijna geen geld meer in kas heeft.

"Deze club is zo arm als een kerkrat", zei Van der Putte. Op de rekening zou nog enkele duizenden euro's staan.

Verdonk stelt echter alleen maar tegen de krant te hebben gezegd 'dat wij in tegenstelling tot andere partijen geen tonnen te besteden hebben'.

Vrijwilligers

Daarnaast geeft de politica aan trots te zijn op de zeshonderd vrijwilligers, met wier hulp de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim 81 duizend stemmen en 62 zetels haalde.

"En ook toen was onze campagnekas al niet zo goed gevuld als bij de andere partijen. Blijkbaar kunnen wij dus goed omgaan met een dergelijke situatie." De partij staat momenteel in de peilingen op nul of een zetel.

Giften

Trots op Nederland ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van giften en het werk van vrijwilligers. Na de oprichting in oktober 2007 kreeg de partij tonnen van sponsors als Nina Brink en John de Mol. Maar dat geld is inmiddels opgesoupeerd, weet Van der Putte.

Hij zegt dat de partij nu tussen de acht- en negenhonderd leden heeft. Voor subsidie zijn meer dan duizend leden vereist. Hij pleit in de krant voor een basiskapitaal voor partijen die meedoen aan de verkiezingen, maar nog niet in de Kamer zitten en daarom geen subsidie krijgen.