HILVERSUM - De VVD en de PvdA doen het goed in de wekelijkse politieke barometer van onderzoeksbureau Synovate die donderdag in het programma NOVA werd gepresenteerd.

Net als de vier voorgaande weken zette de opmars van de VVD door.

De partij van lijsttrekker Mark Rutte gaat van 27 naar dertig zetels en passeert het CDA, dat dit keer op 29 zetels uitkomt.

PvdA de grootste

Ook de PvdA kreeg er twee zetels bij en zou als er nu verkiezingen zouden zijn met 32 zetels de grootste worden.

De PvdA stond in de peiling van een week geleden nog met het CDA op 30 zetels, maar de partij van lijsttrekker Jan Peter Balkenende deed deze week een stapje terug. De winst die de PvdA boekte, is voelbaar bij de SP.

De partij van Emile Roemer gaat donderdag terug van tien naar acht zetels in deze peiling. In de Tweede Kamer is het CDA nu de grootste met 41 zetels, de PvdA heeft er 33, de SP 25 en de VVD 21.

D66 en ChristenUnie

D66 en ChristenUnie leveren deze week net als het CDA een beetje in: D66 komt op dertien en de ChristenUnie op zeven zetels, waar ze vorige week nog op respectievelijk veertien en acht stonden.

De PVV van Geert Wilders (18), GroenLinks (9), SGP (2) en Partij voor de Dieren (2) blijven ten opzichte van de vorige peiling gelijk, net als Trots op Nederland van Rita Verdonk, dat ook dit keer geen zetel zou binnenhalen.

De politieke barometer is een representatieve wekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.