HILVERSUM - Met de PvdA valt nog altijd te praten over de optie om Nederlandse politietrainers naar Afghanistan te sturen, ook als er militairen mee moeten om hen te beschermen.

Volgens PvdA-leider Job Cohen moet dan wel volstrekt duidelijk zijn dat het geen militaire missie is.

Dat zegt Cohen zondagavond in het KRO-televisieprogramma Oog in Oog. De trainers kunnen volgens hem op plaatsen werken waar al beveiliging is. Als er echter militairen nodig zijn om hen te beschermen, is dat ook prima.

De nadruk van zo'n missie moet volgens Cohen dan wel liggen op de politietrainers. ''Het moet helder en duidelijk zijn dat het over die politietrainers gaat'', stelt hij.

Meerderheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer riep het demissionaire kabinet vorige week op de behoefte aan een civiele politiemissie met eigen militaire beveiligers in Afghanistan in kaart te brengen en een besluit daarover voor te bereiden.

De PvdA stemde tegen dit voorstel van GroenLinks en D66, omdat dit volgens de sociaaldemocraten de deur openzet voor een verlengde militaire missie. Ook Cohen vindt dat de motie hierover niet helder was.

Kabinetscrisis

Het kabinet viel eind februari over een verlenging van de huidige militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, die in augustus stopt. De PvdA, die tegen verlenging was, heeft herhaaldelijk gepleit voor een bescheiden trainingsmissie in Afghanistan, bij voorkeur in al bestaande trainingscentra.

Eerst hadden GroenLinks en D66 voorgesteld onder EU-vlag vijftig Nederlandse politiemensen onder begeleiding van 200 à 250 Nederlandse militairen naar Afghanistan te sturen. Maar in het uiteindelijke voorstel kwamen geen getallen meer voor.

Uruzgan

De oproep van de Tweede Kamer waar het kabinet nu mee aan de slag gaat, sluit echter niets uit. De politietrainers en hun beveiligers zouden als het aan de Kamermeerderheid ligt, ook in Uruzgan terecht kunnen komen. Cohen heeft het in het tv-programma nadrukkelijk over politietrainers in Afghanistan.

D66 en GroenLinks trekken zijn uitspraken direct naar zich toe. D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Femke Halsema reageerden ''verheugd met de steun van de PvdA voor een politiemissie in Afghanistan''.

Volgens Pechtold is het ''wel jammer dat de PvdA in de Kamer tegen heeft gestemd en tot afgelopen maandag steeds tegen heeft gewerkt''. Halsema betreurt het ''dat de PvdA eerder misleidende informatie over ons voorstel de wereld in stuurde''.