ROTTERDAM - De nieuwe Rotterdamse coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA legt de komende vier jaar de accenten op onder meer duurzame economie, ontwikkeling van talenten, een veilige, schone en mooie stad en op meer betrokkenheid van inwoners.

Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van het coalitieakkoord in het Rotterdamse stadhuis. In totaal komen er acht wethouders, van wie er vier parttime gaan werken (0,8 fte). Dat zijn de twee wethouders van de VVD en D66 die daar in de coalitiebesprekingen een harde eis van maakten.

PvdA en CDA wilden het eigenlijk laten bij zes wethouders; drie voor de PvdA, en D66, VVD en CDA elk één.

Oppositie

Het programma biedt ook ruimte aan de oppositiepartijen voor hun inbreng. Daarnaast wil de coalitie ook het fatsoen terug in de gemeenteraad. Om die reden wordt een nieuwe bestuursstijl geïntroduceerd waarin het college meer de verbinding zoekt met burgers, bedrijven en nadrukkelijk ook de voltallige raad.

Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam heeft dit al een bezweringsformule genoemd. Hij gelooft er niet in.

Bezuinigen

In totaal gaat het college jaarlijks 225 miljoen euro bezuinigen op een netto begroting van 3,5 miljard euro en wil dat vooral doen op het ambtelijk apparaat. Dat levert 72,5 miljoen euro op en duizend minder ambtenaren.

Verder wordt er gekort op wonen, buitenruimte en gebiedsontwikkeling voor in totaal 34 miljoen euro. Volksgezondheid, jeugd en welzijn moet 31,5 miljoen opleveren. Ondanks de bezuinigingen worden wel de ozb-tarieven voor huiseigenaren en bedrijven vanaf 2011 verlaagd.

Vernieuwing

Geïnvesteerd wordt er voor in totaal 90 miljoen euro in onderwijs, sport en veiligheid. Verder wordt de vernieuwing gezocht in het aantrekkelijk maken van de stad voor internationale bedrijven en door het midden- en kleinbedrijf ''nadrukkelijk aan de stad te binden''.

Voor de burgers wordt een snellere dienstverlening georganiseerd en worden procedures vereenvoudigd. Winkels mogen langer open, tot 22.00 uur, en parkeervergunningen worden goedkoper.

Probleemwijken

Het nieuwe college gaat door met het aanpakken van onveilige en probleemwijken. Er wordt meer ingezet op preventie en wijkconciërges moeten de leefbaarheid in de wijk vergroten.

Bij de duurzame ontwikkeling van de stad worden inwoners, ondernemers en andere partners van het stadsbestuur actief betrokken, aldus de nieuwe coalitie.