DEN HAAG - Rita Verdonk mag nummer dertien plakken op de verkiezingsaffiches van haar partij Trots op Nederland. Dat blijkt uit de nummering die de Kiesraad heeft gegeven aan de negentien partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

De eerste tien nummers waren eigenlijk al bekend, want ze zijn gebaseerd op uitslag van de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Het CDA op één, de PvdA op twee, de SP op drie, de VVD op vier, de Partij voor de Vrijheid op 5, GroenLinks krijgt nummer zes, de ChristenUnie zeven, D66 acht, de Partij voor de Dieren negen en de SGP heeft nummer tien.

Daarna volgen nog negen partijen waaronder dus Verdonks TON op dertien, de Piratenpartij op achttien en de Partij voor de Mens en alle overige aardbewoners op elf.

Lijstverbinding

De Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn een lijstverbinding aangegaan, wat betekent dat ze meer kans maken op een restzetel. De twee partijen deden dit bij de Europese verkiezingen vorig jaar juni ook en dat leverde GroenLinks toen een restzetel in het Europees Parlement op.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 vormde GroenLinks nog met de SP een lijstverbinding. Dit keer zijn ook de ChristenUnie en de SGP opnieuw, net als in 2006, een lijstverbinding aangegaan.

Aan de verkiezingen op 9 juni doen negentien partijen mee. In maart hadden 61 partijen een naam laten registreren, maar uiteindelijk kregen slechts negentien partijen alle formaliteiten en de financiering rond. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen deden 24 partijen mee.