ROTTERDAM - Marco Pastors blijft toch voor Leefbaar Rotterdam raadslid in de havenstad. Reden is dat hij de PvdA geen plezier wil doen, zo vertelde hij donderdag.

Pastors zei op verkiezingsdag op te stappen als zijn partij tot de oppositie zou worden veroordeeld. Dat is inmiddels ook een feit geworden nu PvdA, VVD, D66 en CDA een coalitie hebben gesmeed.

Pastors stelde dat de kiezer Leefbaar Rotterdam graag in het college had gezien, maar dat hij buitenspel is gezet door de andere politieke partijen. Hij vindt bovendien dat als de verkiezingen ''eerlijk'' waren verlopen, zijn partij de grootste was geweest.

Hiermee blijft Pastors de uitslag van de verkiezingen en het onderzoek later door de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven aanvechten.

''Als er goed was opgelet, was Leefbaar Rotterdam de grootste partij geworden. Ik heb 51.000 voorkeurstemmen gekregen. Dat is wel wat meer dan de lijstrekker van de PvdA. Ik zou alleen de PvdA een plezier doen als ik nu uit de raad zou stappen.''

Geen gehoor

Pastors betreurt dat de sociaaldemocraten geen gehoor hebben gegeven aan de roep in de Havenstad om een coalitie tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. Gezien de uitslag - beiden veertien zetels - was dat wel de coalitie geweest die het meest recht deed aan de verkiezingsuitslag, stelden de Rotterdammers.

Voor Leefbaar was alles bespreekbaar geweest, ook de personen in de partij. Daarmee ging Pastors ver in zijn wens om een coalitie met de PvdA voor elkaar te krijgen, omdat hij ook zijn eigen positie bespreekbaar maakt.

PvdA'ers en leefbaren vliegen elkaar regelmatig in de haren en dat bepaalt mede de bestuurlijke sfeer in de stad. Het zou dan ook veel meer om de personen gaan binnen de twee kampen die een coalitie tegenhouden, dan de inhoudelijke standpunten van de partijen, weten de Rotterdammers.

Suggestie

De suggestie van PvdA-raadslid Peter van Heemst dat er alleen een coalitieakkoord op hoofdlijnen moet komen om zo ook de oppositie de kans te geven voorstellen in te dienen, vindt Pastors een wassen neus.

''Dat is een bezweringsformule. Als je ons serieus neemt, ga je met ons onderhandelen. Dat is nooit gebeurd.''