ROTTERDAM - Rotterdam krijgt de komende vier jaar een stadsbestuur van PvdA, VVD, D66 en CDA. De fracties van de vier partijen stemden woensdagavond in met het coalitieakkoord dat de onderhandelaars eerder op de dag bereikten.

Het nieuwe akkoord wordt donderdag rond het middaguur in Rotterdam gepresenteerd. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente laten weten.

De partijen werden het afgelopen vrijdag al in concept eens over de inhoudelijke keuzes en financiering van de gemeentelijke begroting.

Belangrijke thema's in het akkoord zijn onder meer economie, onderwijs, bezuinigingen en duurzaamheid. De hoop was om in het weekeinde tot een definitieve verdeling van de wethoudersposten en portefeuilles te komen.

Die onderhandelingen verliepen echter moeizaam en daarover kwam pas woensdag definitief overeenstemming.

Wethouders

Volgens bronnen rond de onderhandelingstafel wilden D66 en VVD ieder twee wethouders, maar PvdA en CDA vonden dat niet geoorloofd in een tijd van bezuinigingen. Uiteindelijk leidde dat tot een compromis met deeltijdwethouders.

Voor de PvdA keren de wethouders Dominic Schrijer, Jantine Kriens en Hamit Karakus vermoedelijk terug, zo wist een bron rond het stadhuis.

De Jonge

Haagse bronnen meldden dat Hugo de Jonge kandidaat-wethouder is voor het CDA in Rotterdam.

De Jonge (32) is hoge ambtenaar op het ministerie van Onderwijs en in het verleden onder meer politiek assistent van Marja van Bijsterveldt. Hij krijgt de portefeuille Onderwijs en Jeugdzorg.

D66 schuift topambtenaar Korrie Louwes naar voren, zo is uit sociaal-liberale kring vernomen. Ze wordt onder meer verantwoordelijk voor Arbeidsmarktontwikking, Inburgering en Participatie.

PvdA

De vier partijen hebben samen 25 van de in totaal 45 raadszetels. De PvdA is veruit de grootste collegepartij met veertien zetels.

Het CDA heeft drie zetels, VVD en D66 hebben ieder vier zetels. Leefbaar Rotterdam, met veertien zetels even groot als de PvdA, is veroordeeld tot de oppositiebankjes.

Dat was ook in de vorige raadsperiode het geval. Toen kende Rotterdam een college van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks. De VVD stapte daar vorig jaar overigens uit.