DEN HAAG - Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni doen maximaal negentien partijen mee. Zij hebben op tijd hun kandidatenlijsten ingeleverd.

De Kiesraad maakte woensdag de lijst bekend. De hoofdstembureaus van de kieskringen buigen zich maandag over de geldigheid van de lijsten en over de handhaving van de kandidaten en de naam van de partij.

Partijen kunnen vervolgens nog in beroep gaan, waardoor uiterlijk 17 mei vaststaat wie definitief mee kan doen aan de landelijke verkiezingen.

Op de lijst staan alle partijen die nu in het parlement vertegenwoordigd zijn. Verder hebben bijvoorbeeld ook de Piratenpartij, de Partij voor Mens en Spirit, Nieuw Nederland, Partij Eén en de P.V.D.M. en alle overige aardbewoners een kandidatenlijst ingeleverd.

Financiering

In maart lieten nog 61 partijen hun naam registreren. Vervolgens moesten ze afgelopen dinsdag hun lijst inleveren. Vele slaagden daar niet in, of kregen de financiering voor een campagne niet rond.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stonden er aanvankelijk 74 namen geregistreerd, maar deden er uiteindelijk 24 mee.

Donderdag is er een openbare zitting van de Kiesraad, het centraal stembureau, waar de kandidatenlijsten genummerd worden. Ook beslist het centraal stembureau dan over de geldigheid van de aangevraagde lijstencombinaties.