HILVERSUM - PvdA-lijsttrekker Job Cohen weigert een rechtstreeks debat met CDA-leider Jan Peter Balkenende.

Dat stelde CDA-staatssecretaris en partijstrateeg Jack de Vries dinsdagavond in het tv-programma Moraalridders. Hij riep de nieuwe PvdA-leider nogmaals op tot een een-op-een debat.

De Vries noemde het ''raar'' dat Cohen zich wel presenteert als premierskandidaat maar vervolgens een rechtstreeks debat met Balkenende weigert, terwijl ook die nadrukkelijk voor het premierschap gaat.

Cohen en Balkenende treffen elkaar de komende weken wel in debatten, maar daar zijn ook lijsttrekkers van andere partijen bij.

Volgens de PvdA gaat Cohen verscheidene keren met Balkenende in debat, onder meer bij RTL, NOS en het tv-programma EénVandaag.

''Blijkbaar wil Balkenende het alleenrecht, maar daar doen wij niet aan mee. Wij gaan met iedereen in debat'', aldus een PvdA-woordvoerder.

Hypotheekrenteaftrek

In het tv-programma zei De Vries verder dat het instandhouden van de hypotheekrenteaftrek voor het CDA geen breekpunt is.

Volgens hem heeft Balkenende in het verleden bewezen pal te staan voor de renteaftrek, maar past het aanwijzen van breekpunten niet in de Nederlandse verhoudingen. ''Breekpunten, daar kun je niet mee werken in coalitieland.''