DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders voegt geen nieuwe kandidaat toe aan de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni nu de nummer vijf, Gidi Markuszower, is afgehaakt.

Hij zal daarom maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Rotterdam niet vijftig, maar 49 kandidaten presenteren.

Dat heeft Wilders maandag laten weten. Markuszower trok zich zaterdagavond terug. De kandidaten die boven hem stonden, zijn inmiddels een plaats gestegen.

Toen de nummer negen, Mellony van Hemert, zich half april om medische redenen terugtrok, werd PVV-Europarlementslid Barry Madlener nog aan de lijst toegevoegd.

Aanhouding

Al snel na de bekendmaking van de PVV-kandidatenlijst bleek dat Markuszower bij de viering van het 60-jarig bestaan van Israël was aangehouden omdat hij, als beveiliger, wel een wapen droeg maar niet de benodigde papieren daarvoor bij zich had.

Ook stapte hij kortgeleden op als bestuurslid van de Raad van de Joodse gemeente Amsterdam nadat hij erop had aangedrongen om Joodse Nederlanders die een VN-rapport over Gaza verdedigen, levenslang in de ban te doen.

Vergrootglas

Markuszower stelde in een korte verklaring dat hij de afgelopen twee weken heeft ervaren wat het betekent om ''continu onder een negatief vergrootglas'' te liggen.

''Ik voel mij in een dergelijke positie niet senang en wens niet op die manier de komende vier jaar door het leven te gaan'', aldus de 32-jarige ondernemer.

Bekende gezichten

De top tien van de PVV-lijst bestaat door het vertrek van de twee kandidaten vooral uit bekende gezichten.

Na Wilders volgt huidig Kamerlid Fleur Agema, nieuwkomer Lilian Helder, de Kamerleden Raymond de Roon, Martin Bosma, Sietse Fritsma en Teun van Dijck, Europarlementariër Louis Bontes en de Kamerleden Dion Graus en Richard de Mos.