ARNHEM - VVD-leider Mark Rutte wil premier worden als zijn partij de grootste wordt bij de Kamerverkiezingen van 9 juni.

Dat zei Rutte zaterdag in de marge van het VVD-verkiezingscongres in Arnhem. Hij reageerde op berichten dat zijn partij vlak voor de verkiezingen een premierskandidaat naar voren zou schuiven, bijvoorbeeld eurocommissaris Neelie Kroes.

In dat geval zou Rutte in de Kamer blijven zitten als fractievoorzitter. Maar voor Rutte ligt het voor de hand dat hij zelf minister-president wordt als zijn partij de grootste wordt.

Ambitie

''Die ambitie heb ik.'' Wel maakte hij een voorbehoud: als de coalitiebesprekingen dat noodzakelijk maken zijn er ook gevallen voorstelbaar dat hij toch in de Kamer gaat zitten, ook als de VVD de grootste is.

Dat zou kunnen als er een regering met vier partijen uit de bus zou komen of een minderheidskabinet. Dan zou het verstandiger kunnen zijn als de politieke leiders niet in het kabinet plaatsnemen, zei Rutte.

Hij verwees naar het gevallen kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie, waarin de drie leiders van de regeringspartijen minister waren.

Premierskandidaat

Dat de VVD voor de verkiezingen met een premierskandidaat komt, sloot Rutte niet uit maar ligt helemaal niet voor de hand,stelde hij. Wel zei hij dat zijn partij in de personen van Kroes, partijvoorzitter Ivo Opstelten en oud-leider Hans Wiegel goede mensen heeft voor zo'n post.

De VVD heeft overigens op dit moment geen behoefte aan een premiersdiscussie. Rutte vindt dat zijn partij bescheidenheid past omdat de liberalen pas sinds kort weer aan het stijgen zijn in de peilingen en nog niet de grootste zijn.

''De vraag tijdens de komende verkiezingen is of we de boel bij elkaar moeten houden of de boel juist in beweging moeten krijgen.'' Met die zin vatte Rutte samen waar het wat hem betreft op 9 juni om draait.

De VVD'er schotelde zijn gehoor deze samenvatting voor op het congres van zijn partij, dat dit weekeinde in sportcentrum Papendal, nabij Arnhem, wordt gehouden.

Verschil

Met deze formulering wil Rutte de kiezers aangeven wat het verschil is tussen zijn partij en de PvdA van Job Cohen. De laatste werd bekend als burgemeester van Amsterdam die ''de boel bij elkaar wil houden''.

De prominente VVD'er zette zich ook duidelijk af tegen de PVV van Geert Wilders. Ook hier koos hij voor een oneliner: ''wij kijken niet naar afkomst, maar naar toekomst, want dat is echte liberale politiek in Nederland.''