AMSTERDAM - Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft besloten de verslagen over de 1,3 miljard euro voor NS en ProRail openbaar te maken. Uit een eerste bestudering blijkt dat het invoeren van de OV-chipkaart honderden miljoenen extra kost.

Woensdag wilde Eurlings de Kamer de stukken alleen nog in vertrouwen laten inzien. Donderdag werd echter duidelijk dat de Kamer daar niet mee akkoord ging en eiste alsnog openheid.

Een paar minuten voor het debat stuurde Eurlings alsnog de verslagen naar de Tweede Kamer.

Met het openbaar maken van de documenten is ook de door NU.nl aangespannen rechtszaak voor duidelijkheid van de baan.Na het reces zal over de besteding van het miljard gedebatteerd worden.

OV-chipkaart duurder

Uit een eerste bestudering blijkt dat het invoeren van de OV-chipkaart honderden miljoenen duurder uitpakt, waardoor er minder geld overblijft voor het verbeteren van de sociale veiligheid met toegangspoortjes.

“We krijgen minder poortjes, omdat de OV-chipkaart een duur dom ding blijkt te zijn”, concludeert SP-politica Manja Smits, die het gesteggel over het wel of niet openbaar maken van de documenten af doet als een “spelletje kiekeboe”.

Strippenkaart

Een brede kamermeerderheid steunt Eurlings beslissing om de strippenkaart in de stadsregio Amsterdam te verbannen.

Alleen SP en GroenLinks zijn tegen en eisen eerst verbeteringen aan het systeem. Maar uitstel bleek niet haalbaar.

OV-chipkaart

Wel beloofde de minister nader onderzoek te doen naar de veronderstelde tariefstijging door een overstap op de OV-chipkaart.

Ook komt er een centraal meldpunt voor klanten om klachten te melden, zodat ze niet langer bij GroenLinks, SP of reizigersvereniging Rover met hun grieven
hoeven te komen.

Voorbeeld

Eurlings lichtte zijn woorden toe met een voorbeeld in Limburg. ''Als je daar met de chipkaart zou reizen van Swalmen naar Valkenburg heb je te maken met verschillende regionale treinaanbieders."

"Het kan niet zo zijn dat je dan steeds weer een opstarttarief moet betalen. Dan laat je Valkenburg misschien links liggen, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn'', aldus de Limburgse bewindsman die uit die plaats afkomstig is.