DEN HAAG - Defensie heeft honderden mensen meer in dienst dan het ministerie kan betalen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Jack de Vries zint op interne maatregelen om te voorkomen dat het personeelsbudget voor dit jaar wordt overschreden.

''We moeten onze eigen broek ophouden'', zei hij dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Defensie kon dit jaar zevenhonderd nieuwe mensen aannemen, maar zit daar nu al ver boven. In totaal zijn er tot nu toe 668 mensen te veel ingestroomd, onder wie 440 bij de landmacht.

De Kamer wilde weten hoe De Vries denkt te voorkomen dat hierdoor financiële problemen ontstaan.

Geld schuiven

De demissionaire bewindsman opperde om binnen de begroting met geld te schuiven en om vacatures op bepaalde plaatsen voorlopig niet in te vullen.

Van een totale vacaturestop zal echter geen sprake zijn, omdat er zeker behoefte blijft bestaan aan bijvoorbeeld nieuwe technici en ICT'ers.

Hardnekkig

De krijgsmacht, die al jaren een hardnekkig tekort aan personeel (vooral militairen) heeft, had vorig jaar te maken met een hogere instroom en een fors lagere uitstroom van medewerkers. Door bezuinigingen als gevolg van de economische crisis heeft Defensie de komende jaren ook niet genoeg geld om aan de totale personeelsbehoefte te voldoen.

Afgesproken is om tot en met 2015 veel vacatures geleidelijk te vullen. In dat jaar moet de organisatie voor 98 procent zijn gevuld. Nu is dat 85 procent.

Acuut tekort

Eerder dit jaar bleek dat Defensie een acuut tekort aan geld voor materieel heeft. Sinds begin dit jaar ging het ministerie daarom geen nieuwe verplichtingen meer aan voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Door ongeveer 200 miljoen euro intern over te hevelen, kon die stop begin deze maand worden opgeheven.