DEN HAAG - Na de nieuwe lijsttrekker Job Cohen heeft de PvdA vooral gekozen voor vertrouwde politieke gezichten in de top tien van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni.

Op de tweede plaats van de maandag vastgestelde conceptlijst staat, net als vorige keer, Nebahat Albayrak. De oud-staatssecretaris van Justitie wordt gevolgd door voormalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk en daarna Mariëtte Hamer, de huidige voorzitter van de PvdA-fractie.

Goed ingevoerde bronnen hebben dat maandag gemeld. De PvdA zal de lijst dinsdagmiddag presenteren. In de top tien staan verder nog Jeroen Dijsselbloem, Sharon Dijksma, Gerdi Verbeet, Diederik Samsom, Jetta Klijnsma en Frans Timmermans.

Verbeet

Dijksma, Klijnsma en Timmermans waren staatssecretaris in het vierde kabinet-Balkenende dat in februari viel. Verbeet is sinds december 2006 voorzitter van de Tweede Kamer.

Behalve de oud-burgemeester van Amsterdam Cohen hebben ook Plasterk en Klijnsma niet eerder op de verkiezingslijst van de sociaaldemocraten gestaan.

Marcouch

Ahmed Marcouch, de oud-voorzitter van de Amsterdamse deelraad Slotervaart en gemeenteraadslid in de hoofdstad, staat op een verkiesbare plek op de landelijke lijst. De PvdA schommelt in de peilingen nu rond de 33 zetels en zou daarmee de grootste partij worden.

Het congres van de PvdA moet zondag 25 april nog de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma goedkeuren.