AMSTERDAM - Oud-minister Eberhard van der Laan (PvdA) wil de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden.

Eerder had Van der Laan zich aangemeld voor de PvdA-kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 9 juni. Van deze lijst heeft hij zich nu teruggetrokken.

Volgens een woordvoerder van de fractie zou de oud-minister het zuiverder vinden om niet tegelijkertijd kandidaat te zijn voor beide functies.

Kandidaten

Andere mogelijke kandidaten voor de burgemeesterspost zijn oud-PvdA-wethouder Rob Oudkerk, GroenLinks-prominent Paul Rosenmöller en oud-PvdA-minister Guusje ter Horst.

Ook de huidige waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher (PvdA) wordt genoemd.

In maart legde Job Cohen per direct al zijn taken als burgemeester neer om partijleider van de PvdA te worden.

In het kabinet-Balkenende IV was Van der Laan ruim een jaar minister van Wonen, Wijken en Integratie als opvolger van Ella Vogelaar.

Informateur

De PvdA'er is momenteel als informateur betrokken bij de vorming van een nieuw stadsbestuur van Amsterdam. De vroegere minister voor Wonen, Wijken en Integratie zei eerder dat hij door wilde als Tweede Kamerlid.

Van der Laan zat 25 jaar in de advocatuur en was acht jaar lid van de Amsterdamse gemeenteraad.

Interessante kandidaat

De PvdA in Amsterdam vindt Eberhard van der Laan ''een interessante kandidaat'' voor het burgemeesterschap. Dat zei fractievoorzitter Frank de Wolf maandag.

''Hij is een Amsterdammer in hart en nieren'', aldus De Wolf. ''Hij weet veel van de politiek en sociale en maatschappelijke onderwerpen in Amsterdam, en kent ook de harde kant van de stad. Als minister liet hij zien dat hij goed kan besturen.''

Het hele traject voor de benoeming moet echter nog beginnen, aldus de fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA. Komende woensdag stelt de gemeenteraad het profiel vast van de nieuwe burgemeester en wordt een vertrouwenscommissie ingesteld.

Er kunnen zich nog andere gegadigden melden. Van der Laan is de eerste die zich publiekelijk kandidaat heeft gesteld.