DEN HAAG - Het plan van GroenLinks en D66 om vijftig extra politietrainers naar Afghanistan te sturen onder begeleiding van Nederlandse militairen is op zich een ''interessante gedachte''. Dat zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet is echter demissionair en moet zich daarom terughoudend opstellen. Daarom kan Balkenende inhoudelijk niet ingaan op het voorstel dat de twee partijen donderdagavond deden.

Volgens hem is vooral van belang hoe het politieke landschap eruit ziet na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. De daaropvolgende kabinetsformatie is het meest aangewezen moment om te zeggen welke activiteiten Nederland nog kan verrichten in Afghanistan, aldus Balkenende.

Toekomst

''Op zichzelf is iedere poging die kan bijdragen aan versterking van het lot van de bevolking van Afghanistan, goed. "

"In die zin vind ik het een interessante gedachte en ook een gedachte die denk ik voortkomt uit het nadenken over de toekomst van Afghanistan. Daar ben ik positief over'', zei Balkenende.

De vraag hoe dat dan precies zou moeten, is volgens hem een kwestie van overleg met de partners, met de NAVO en met Afghanistan zelf. ''Daar doe ik even geen uitspraken over'', zei de premier.

Europese missie

Volgens GroenLinks en D66 zouden de trainers van Afghaanse politiemensen deel moeten uitmaken van de Europese politiemissie Eupol. Tussen de tweehonderd en 250 Nederlandse militairen zouden hen moeten beschermen.

De twee fracties riepen het kabinet op dit idee uit te werken. Ze hopen dat de trainers zo snel mogelijk naar Afghanistan kunnen afreizen.

Kabinet

Het kabinet viel eind februari door onenigheid over een verlenging van de missie in Uruzgan. De PvdA stapte toen uit de regeringsploeg, omdat de partij de missie in die Afghaanse provincie niet nog een keer wilde verlengen. Vanaf augustus trekken de Nederlandse militairen zich terug uit Uruzgan.

Ondertussen spelen er volgens Balkenende meer vragen over Afghanistan die ook moeten worden beantwoord. Zo blijven daar voorlopig Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen actief. Ook gaan de ontwikkelingsactiviteiten gewoon door.

Omdat het kabinet demissionair is, zijn ''we echt afhankelijk van de bewegingen in het parlement'', aldus Balkenende. GroenLinks en D66 willen dat de Tweede Kamer volgende week over hun voorstel stemt.