DEN HAAG - Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren keert hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen niet terug in het parlement.

Ze ontbreekt op de conceptkandidatenlijst, die het partijbestuur woensdag bekendgemaakt heeft. Ouwehand had zich wel kandidaat gesteld.

Beoogd lijsttrekker is huidig fractievoorzitter Marianne Thieme, met wie Ouwehand de afgelopen jaren een fractie vormde. Na Thieme volgt Anja Hazekamp, bioloog en Statenlid in Groningen.

Op drie en vier staan respectievelijk het Limburgse Statenlid Frank Wassenberg en Bram van Liere, medewerker van de Statenfractie in Noord-Holland.

Congres

Het partijcongres moet zich op 25 april nog uitspreken over de lijst. Volgens Ouwehand bestaat de mogelijkheid dat het congres haar alsnog op de lijst plaatst, maar ze gaat niet actief campagne voeren.

''Ik wacht het congres af.'' Ze wil verder niet ingaan op de mogelijke redenen voor haar afwezigheid op de lijst en verwijst naar het partijbestuur. De directeur van het partijbureau gaat evenmin in op de redenen.

Geen toelichting

En ook Thieme wil geen toelichting geven. ''We geven geen toelichting op sollicitaties. Er is gekeken wat de komende jaren het beste is voor de partij. Op het congres, 25 april, wordt daar inhoudelijk op ingegaan.''

Ouwehand en Thieme kwamen in 2006 in de Kamer. Het was de eerste keer dat de Partij voor de Dieren zetels behaalde. In de peilingen staat de partij meestal ook op twee zetels. Bij de vorige verkiezingen had de partij een aantal bekende Nederlanders als Maarten 't Hart als lijstduwer. Dat is nu niet het geval.