DEN HAAG - Bijna driekwart van de dubbele kinderbijslag die vorig jaar werd uitgekeerd aan ouders voor in Egypte wonende kinderen, is bij controle onterecht gebleken.

Bij 78 van de 108 onderzochte gevallen dat was opgegeven dat kinderen in Egypte verbleven en naar school gingen, was sprake van onrechtmatigheden.

Dat hebben de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Donner noemde de uitkomst van het onderzoek door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verontrustend en onacceptabel. De SVB heeft al in totaal voor bijna 90.000 euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd.

Dubbele bijslag

Ouders kunnen in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag als hun kroost uitwonend is.

Eind vorig jaar besloot de SVB nader onderzoek te doen in Egypte, nadat uit een analyse was gebleken dat relatief vaak een dubbele uitkering werd aangevraagd voor kinderen in dat land.

Aangescherpt

De SVB heeft de regels inmiddels aangescherpt. Ouders die dubbele kinderbijslag aanvragen voor kinderen in Egypte, moeten sinds dit jaar zich elk kwartaal met paspoort melden bij de instantie, zodat deze kan vaststellen dat ze inderdaad gescheiden van hun kinderen in Nederland wonen.

Op verzoek van de Tweede Kamer werkt Rouvoet ook aan een aanpassing van de hoogte van de kinderbijslag voor landen buiten de Europese Unie aan de kosten voor het levensonderhoud ter plekke. Dat betekent in het geval van Egypte dat de uitkering omlaaggaat.