AMSTERDAM – Op Twitter krijgt de actie ‘Ien in de top tien’ steun van politici en Binnenhofwatchers van allerlei pluimage.

Ze proberen hiermee GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent voor de fractie te behouden.
Door de kandidatencommissie van GroenLinks is Van Gent zo laag geplaatst dat het voor haar moeilijk zal worden de Tweede Kamer in te komen.

Aan de campagne ‘Ien in de top tien’ doen ook prominente politici van allerlei andere partijen mee, zoals Diederik Samsom en Sharon Dijksma (PvdA), Mirjam Sterk (CDA), Halbe Zijlstra (VVD) en Alexander Pechtold (D66).

Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer steekt op Twitter haar collega een hart onder de riem: “Opvallend veel collega's van diverse partijen doen mee aan de aktie zet #ienindetoptien. Terecht want Ineke van Gent is een kanjer!”

Humor

VVD’er Zijlstra zegt vooral de humor van Van Gent te gaan missen: “Ook van mijn kant steun voor je actie: #ienindetoptien. Als jij niet terugkomt in de Kamer, dan verdwijnt er teveel humor!”

De hashtag #ienindetoptien levert op Twitter inmiddels honderden resultaten op. Van Gent bedacht de leus zelf, zaterdagmiddag in de trein naar Groningen.

“Ik had helemaal niet gedacht deze campagne zo veel aandacht zou krijgen. Maar het is natuurlijk leuk om te merken dat je steun krijgt, ook van politici van andere partijen”, aldus van Gent.

Termijnen

De GroenLinks-parlementariër staat laag omdat ze al drie termijnen in de Kamer zit. Volgens de partijstatuten is dit het maximum. Bovendien wil de kandidatencommissie, onder leiding van Marijke Vos, dat de lijst een mix is van ervaring en nieuw talent.

Het congres, dat zondag in Utrecht plaatsvindt, kan echter alsnog besluiten haar op een verkiesbare plaats te zetten.

Volgens Van Gent is de Twittercampagne niet bedoeld om een lange neus naar de kandidatencommissie te trekken.

“Ik ben niet rancuneus, daar is nog nooit iemand ver mee gekomen. Marijke Vos heeft gewoon haar werk gedaan. We zullen zien wat het congres beslist.”