AMSTERDAM - Tweede-Kamerlid Johan Remkes (VVD) is door Provinciale Staten voorgedragen als commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Dat heeft voorzitter Cees Loggen van de vertrouwenscommissie maandag bekendgemaakt in Haarlem.

Remkes is de beoogd opvolger van Harry Borghouts (GroenLinks), die in december vorig jaar vertrok.

Na alle rumoer over de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland voor 78 miljoen euro het schip in ging en een bonnetjesaffaire rond oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), zei Borghouts geen zin meer te hebben in zijn baan.

Sindsdien wordt zijn functie waargenomen door gedeputeerde Elisabeth Post (VVD).

Netwerk

Het bestuurlijk netwerk van Remkes is een belangrijke overweging geweest om voor hem te kiezen evenals zijn vele contacten in Europa, liet Loggen weten.

Remkes (58) zat de afgelopen drie jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken in de eerste drie kabinetten-Balkenende (2002-2007). Ook was hij vicepremier.

Remkes kondigde onlangs aan na de komende Kamerverkiezingen niet meer te willen terugkeren als parlementariër.

Unaniem

Of de voordracht door de vertrouwenscommissie unaniem is, wil voorzitter Cees Loggen niet zeggen. ''Dat is en blijft vertrouwelijk.'' Wel wil hij kwijt dat bij de zeventien sollicitanten in Noord-Holland ook een aantal vrouwen zat.

''Een meerderheid van de Staten heeft geen voorkeur uitgesproken voor een vrouw. We wilden de beste kandidaat voor Noord-Holland.'' De leeftijd van de nieuwe commissaris speelde volgens Loggen eveneens geen rol.

Jonger

''Er is wel sprake van geweest in de Statenvergadering dat een wat jonger iemand fijn zou zijn, maar we zochten naar de meest geschikte kandidaat ongeacht zijn of haar leeftijd.''

Provinciale Staten stellen in Remkes 'een betrouwbare bruggenbouwer' te hebben voorgedragen. ''Een persoon die weet wat er speelt en mensen weet te binden en te stimuleren.''

Wanneer Johan Remkes in Noord-Holland aan de slag gaat, is nog niet bekend.